Christian Alfred Johansen

DatoStedKilde
Født :15.11.1887Højstrup Højen, Torslev sogn (1)Kirkebogen
Døbt :01.01.1888Torslev kirke, Dronninglund HerredKirkebogen
Død :21.12.1974Dronninglund sogn, Dronninglund Herred-

Alder : 87

Noter : .
Torslev s. kirkeb. 1878-1888 C71-6,2 side 058 no. 40, opslag 059
Født drengebarn.: Christian Alfred Johansen, født den 15. november 1887, døbt i kirken den 1. januar 1888
Forældre.: Ugifte Jensine Marie Frederiksen af Højen 34 aar, udlagt barnefader Anders Johansen, daglejer på Eget i Skærum
Faddere.: Juliane Kathrine Nielsen Knuppen - Gårdmand Hans Jensen Pandbjerg - ungkarl Peter Jensen Pandbjerg - pigen Severine Pedersen Nørgaard.
Faderen gav skriftslig tilladelse til opkaldelse, 30. december 1887

Et juleminde.

Da jeg var barn på Mellergård ved Koldbro, fik vi af og til besøg af Alfred, den store landevejsridder med pakken på nakken. Engang op under jul, da han var syg af astma, kom han og spurgte, om han kunne få lov til at være lidt på gården. Det var der ikke noget i vejen for. Der var en tom sti ude i kostalden, og der kom godt med halm og tæpper ud til ham, og så boede han der hele julen. Juleaften kom han ind og blev vasket, og så holdt vi jul med ham. Det var han svært tilpas med. Mor havde fået lavet en bette pakke til ham med strømper, lommetørklæder og andre nyttige ting, og hele aftenen gik på bedste måde.

Han var hos os i godt tre uger. Astmaen var så slem ved ham, at han meget af tiden måtte stå ude i det hårde vintervejr i kulde og storm, når han ikke kunne få luft, men mærkelig nok reddede han sig og blev nogenlunde rask.

Der var nogen, der havde givet ham en stor, tyk overfrakke, der ikke rigtig passede til hans størrelse. Den passede mor så til og syede om til en stortrøje, så han så helt præsentabel ud, da han kom for at sige farvel. Højtidelig tog han hatten af, gav hånd til far og mor og sagde: "Tak for denne gang. Nu kommer jeg til høst og laver arbejde for det her". Og det gjorde han. Han kom og satte alle negene sammen og hjalp også med at køre noget af det ind. Det var taknemmelighed. Han tog ikke bare imod.

Far skaffede ham også rationeringskort under krigen. Uden dem kunne han jo ikke spise med og få arbejde nogen steder dengang, og han ville nok have lidt arbejde engang imellem. Så siger far til ham: "Hvis du helt ærlig kan fortælle mig, hvad du hedder og sige, hvor du er født henne, skal jeg prøve at skaffe dig en dåbsattest, så du kan gå ind på et kommunekontor og melde dig i folkeregisteret." Og så fortalte han, at han hed Alfred, Christen Johansen, og at han var født i 1884 i et bette hus nord for Torslev kirke. Derefter cyklede far ned til pastor Lentz og fik en dåbsattest, hvorefter Alfred gik til Dronninglund og meldte sig i folkeregisteret. Nu var rationeringsmærkerne reddet.

Alfred blandede sig helst ikke med de andre landstrygere og foretrak at gå alene. Han tog lidt ad gangen og kom vidt omkring - helt ned til Tjele. Han havde altid penge på sig, og dem passede han godt på. Om vinteren ville vagabonderne jo gerne ligge oppe på teglværksovnene, men Alfred stolede ikke rigtig på de andre og sikrede sig derfor ved at sætte en hel række sikkerhedsnåle ned over inderlommen. Hans tegnebog skulle de i hvert fald ikke hugge, når han sov sammen med dem på teglværket.

Alfred endte sine dage på plejehjemmet i Dronninglund. Da han døde, knugede han i hånden en plasticpose med 35000 kr.

fortalt af
Villy Sørensen, Mellergård, Østervrå.

FarMor
Anders Johan JohannessonJensine Marie Frederiksen

Christian Alfred Johansen
15.11.1887
21.12.1974
Anders Johan Johannesson
05.11.1844
04.02.1917
Jensine Marie Frederiksen
19.07.1853
08.04.1945

-
--
-Frederik Jensen
-
-


Ane Marie Sørensdatter
28.05.1827
-

- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage09.11.2018