Hans Næsby

DatoStedKilde
Født :04.11.1897Skærum sognFT-1911, Hjør., Dr.lund, Torslev sogn
Census..:1911Tørholm, Torslev sogn (1)FT-1911, Hjør., Dr.lund, Torslev sogn

Noter : Tirsdag den 10. maj 1983 i Vendsyssel Tidende
Da lille Elk Horn »løb med« det danske museum
Minneapolis er en stor amerikansk by med et betydeligt islæt af borgere med nordisk afstamning. Alligevel blev det den lille by Elk Horn, der vandt kapstriden om, hvor et museum for de danske indvandrere skulle placeres. Det skyldes sammenholdet i den lille by, fortæller vendelboen Hans Nasby, der også bor i lowa.
l 1923 udvandrede jeg fra Østervrå til USA og ankom direkte til staten lowa, hvor jeg så at sige har opholdt mig siden.
Min skolegang fik jeg i Østervrå. Den første skole var en gammel stråtækt én, men et år efter blev der bygget en ny med plads til 80 børn. Vi var 40 i hver klasse. Det traf nok, at vi børn var lidt uartige, men lærer Nielsen var meget flittig til at bruge spanskrøret. På den måde fik han lidt lærdom banket ind i vores uartige kroppe.
Skoleudflugterne så vi hen til med stor begejstring, særlig når turen gik til Hjørring. Der skulle vi altid ind og se Vendsyssel Tidendes trykkeri. Det var ikke så meget trykkeriet, vi var efter at se, nej det var den store fem øres jødekage, så stor som en almindelig pandekage. Hvad mon sådan en vil koste i dag? Vi slikkede stadigvæk fingrene, når vi ud af døren og drejede til venstre ned ad Østergade, hvor vi beundrede de fine udstillingsvinduer.
Tilbage til lowa.
lowa er udelukkende en landbrugsstat, derfor har vi ikke ret meget af industri, men derimod har vi verdens største kreatur- og svineslagteri. lowa står som nr. 1 som svineopdrætter. Nr. 3 som fedning af kreaturer.
I 1974 var der en familie fra Elk Horn på besøg i Danmark. Harvey Sørensen blev så begejstret for de danske vindmøller, at han kom med den tossede idé at få en sådan en købt og befordret til Elk Horn, lowa. Ideen fangede. The Betler Elk Horn Club satte sig bag foretagendet. En sådan mølle blev fundet i Nr. Snede. Den blev købt for 11.000 dollars som den stod, blev pillet ned og markeret stk. for stk., læsset på en flad vogn, befordret til Århus, og så videre med fragtskib til New York. Derfra til Elk Horn. En tur på 2000 kilometer. Da den danske fladvogn ankom til Elk Horn, var der et stort røre. Byen var festligt smykket. Børnene fik fri fra skolen. Dannebrog vajede side om side med vores flag. Hvorfor sådan et røre. Jo, en lille smule af Danmark meldte sit indtog.
Med frivillig hjælp blev møllen straks rejst igen, med Harvey Sornson og Gerrild Brewer som ledere. Møllen maler nu hvede, rug og majs, som bliver solgt i to punds poser for én dollar. Selv folk fra Danmark tager en pose med hjem. I 1982 var der lige ved 53.000 mennesker som kom og beså møllen. Det er frit at komme ind i forretningen, men vil folk bese selve møllen, koster det en dollar.
I den sydvestlige del af lowa har vi det største danske settlement. Det strækker sig fra Des Moines i lowa til Omaha i Nebraska, lige på den anden side Missiuri floden. Jeg tør sige med sandhed, at 80 procent af befolkningen har dansk blod i deres årer.
Der har i mange år været et større røre angående et dansk museum, hvor alle gamle ting fra fordomstid kunne blive opbevaret. Endelig har tanken slået rod. Men hvor skulle det oprettes. Der var mange byer som gerne ville have det. Vi her i og omkring Elk Horn i lowa syntes, vi havde en passende plads for det. Elk Horn ligger kun syv miles nord for hovedvej 80, som er en fire banes vej, der går lige fra New York tit San Fransisco. Det første danske college var engang i Elk Horn. Mod øst har vi The Grand View College i Des Moines, i Blaer, Nebr., har vi Dana College. Begge to danske. Vi har den danske vindmølle. Vi har en statue af Hans Christian Andersen, udført i bronze. I Kimbalton kun tre miles mod nord har de den lille havfrue.
Derfor syntes vi, at Elk Horn var et passende sted for et museum. Til sidst blev de forskellige mulige byer skåret ned til to. Minneapolis, Minn., med 480.000 indbyggere. Elk Horn, lowa, med 750 indbyggere. Da der blev indkaldt til møde i Minneapolis, kom der, så vidt jeg forstår, ikke ret mange.
Den 12. februar blev der indkaldt til møde i Elk Horn. Byen blev festligt smykket igen. Over hele byen vajede Dannebrog side om side ved The Star Bangled Banner. I butiksvinduerne stod der VELKOMMEN. De danske nationaldragter kom frem. En ung mand bød klædt som kongens livgarde, velkommen. The Better Elk Horn Club havde lavet 1000 sandwishes, der som mange andre gode sager blev serveret som fri lunch, efter at mødet var ovre. Alt stod i festlig dragt.
Da klokken var syv, var alle 400 siddepladser optaget. 500 mødte op. Der blev hentet stole både fra her og der. Der var trængsel, men ind kom de alle.
Der blev holdt mange taler. Signe Nielsen Betsinger viste sig at være en god leder. Vores nye Guvernor Brandstad holdt en meget god tale, og slog et stort slag for Elk Horn. Da borgmesteren fra Kimbalto var færdig med sin tale, trak han en pose frem. Den indeholdt en rød og hvid kasket. Den placerede han på Brandstads hoved, og han beholdt den på hele aftenen til alles fornøjelse.
Den næste dag mødte komiteen. Det tog den ikke lang tid at bestemme, hvor museet skulle oprettes.
David vandt. Goliath måtte bide i græsset.

Af Hans Nasby
Audubon
lowa

FarMor
Jens NæsbyNielsine Nielsen

Hans Næsby
04.11.1897
-
Jens Næsby
01.03.1863
-
Nielsine Nielsen
21.12.1868
-

-
--
-
-
--
-

- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage09.11.2018