Gorm Den Gamle

DatoStedKilde
Født :0870--
Død :0958--

Alder : 88

Noter : .
Saxo fortæller:
Kong Gorm den Gamle blev gift Thyra dater af Kong Æthelred (d. 879), og sammen fik de sønnerne: Knud og Harald. Knud omkom under et togt til Irland. Gorm elskede Knud og havde svoret, at han ville slå den ihjel, som overbragte ham budskabet om Knuds død. I stedet for at overbringe budskabet til kongen, hængte Thyra sorte klæder for vinduerne og klædte sig i en gammel sæk. Gorm spurgte hende, om det betød, at Knud var død, hvortil hun svarede: "Det sagde du, herre, og ikke jeg.".
Mon ikke at der er to Konger, som er blandet sammen?! Der var en dansk konge i England, som hed Gorm den Gamle og havde en søn, som hed Knud, og som var nær ven med Kong Æthelreds søn.

Dansk konge med sæde i Jelling. havde også tilnavnet" Løge", det vil sige "den dvaske".Han var gift med Thyra og rejste en sten over hende i Jelling, hvor de begge begravedes i kæmpehøje. Sønnen Harald Blåtand rejste dem den store Jellinge sten. Det var formodentlig også Harald, der lod deres lig flytte ind i en grav under Jelling kirkens gulv.

Gorm den Gamle
Gorm den Gamle er historisk opgjort til den første danske konge. Der var dog konger før ham, de historiske kilder herom er dog meget spartanske. Gorm den Gamle nævnes første gang som dansk konge 936 og han døde 958 eller 959.

Gorm den Gamle var gift med Thyra. Begge er gravsat i Jelling, hvor Gorm havde sæde. Parret blev antagelig først begravet i Nordhøjen i Jelling. Efterfølgende fik de så en kristen begravelse i kirken ved siden af højen, muligvis da deres søn Harald Blåtand blev kristen og rejste den store Jellingsten med indskriften:

"Harald konge bød gøre disse minder efter Gorm sin fader og Thyra sin moder, den Harald som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne."

Gorm den gamle rejste omkring 950 den lille Jellingsten med indskriften:

"Gorm konge gjorde kumler (minder) disse efter Thyra sin kone Danmarks bod."

I 1978 fandt man skeletrester med mere under kirkegulvet. Desuden fandt man en mængde guldtråde, der havde været indvævet i en kongelig dragt. Gorms formodede knogler blev i en længere periode undersøgt og scannet på Nationalmuseet. Den 30. august 2000 blev Gorms knogler ført tilbage til Jelling Kirke. De blev lagt i et metalskrin i et støbt betonkammer foran koret i kirken. På dækstenen står indskriften:

"Kong Gorm højsat 959 og siden gravlagt her."

Kong Gorm fik to sønner med Thyra: Knud og Harald. Knud omkom under et togt til England. Gorm elskede Knud og havde svoret ved Thor og Odin, at han ville slå den ihjel, som overbragte ham budskabet om Knuds død. I stedet for at overbringe budskabet til kongen, hængte Thyra sorte klæder for vinduerne og klædte sig i en gammel sæk. Gorm spurgte hende, om det betød, at Knud var død, hvortil hun svarede: "Det sagde du, herre, og ikke jeg".

Gorm den Gamle var søn af Hardeknud, der var grundlæggeren af jellingdynastiet.
Ifølge de nordiske sagaer hed Gorm den Gamles far Hardeknud, (Knud I.Hardeknud Svendsen) som var konge før Gorm
Den lille runesten i Jelling bærer de ældste ord vi kender fra en dansk konge. Det er første gang i Danmark, at landets navn bruges, men ude i Europa havde det på den tid været i brug i hvert fald i 75 år. Det første sted, vi læser navnet Danmark, er i kong Alfred den Stores geografibog. Alfred var en kulturelt interesseret konge i wessex 871-899, og han lod fremstille en geografisk beskrivelse af det nordlige Europa, hvor betegnelsen" dene mearc" bruges om det danske område. Reginos krønike, skrevet ca. år 900 i klostret Prüm ved Køln, har ved året 884 en omtale af Denimarca, Så navnet var ikke noget nyt påfund, da Gorm omkring 950 brugte det på sin mindesten over Thyra.

FarMor
Hardeknud Svendesen
ÆgteskabBørn
- Thyra Danabod 0911 - Harald I. Blåtand
0912 - Toke Gormsen
0915 - Knut Gormsen Danaast

Gorm Den Gamle
0870
0958
Hardeknud Svendesen
0830
0916

-
-

-
--
-
-
--
-

- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage09.07.2018