Ellen Christensen

DatoStedKilde
Født :08.08.1916Hallund sogn-

Noter : Ellen Jensen fortæller.
1. maj 1919 flyttede vi fra Hallund til Østervrå, hvor min far, Prosper Christian Christensen, afløste Haaning som mejeribestyrer, og der blev vi til 1. november 1930, hvor vi købte Raunshøj mejeri ved Frederikshavn. Jeg havde 3 brødre, Otto, Harald og Jacob, og var knap tre år, da vi kom til Østervrå.
Det første jeg husker, er fra 1921. Da byggede min bedstefar Jens Jacob Jespersen, Villa Mølbak, der ligger bag mejeriet, og jeg mindes især hans flotte 8-kantede lysthus. Min moster Gine, som var hos ham, tapetserede væggene med Ugens Nyheder og Familie Journalen, så det var alle tiders legeplads.
Bagved lå Møllebakken, hvor vi tumlede os i leg. Den gik helt hen forbi manufakturhandler Oscar Bruun og bager Carlsen. Ved foden af bakken var der en lille bæk, som vi af og til faldt i. Heldigvis var der ikke så meget vand i den. Længere ude var der en større bæk, og stykket derimellem var fyldt med farligt dynd, men vi hoppede rundt på græstuerne, og der skete heldigvis aldrig noget alvorligt.
Engen strakte sig hele vejen bag ved bager Carlsen, Oscar Bruun og mejeriet, og i blomstringstiden vrimlede det med vild stedmoder, smørblomster, anemoner, mælkebøtter, tidsler og regnfang, og vi kunne nyde synet af mange storke og viber.

Der var to mejerister på mejeriet, og Jens Nordenbæk kom hver dag og vejede mælk ud. Marianne stod i butikken og solgte mælk. Vaske-Stine kom, når der var storvask, og Josefine, når der skulle gøres ekstra rent.
Jens Hammerholt havde sit skur i et hjørne af haven, hvor han solgte fisk og satte glas i vinduer.

Et festligt indslag i dagligdagen var ringridningen i februar med ca. 20 ryttere. De kom og holdt ved perronen, hvor de fik en drink. Det var noget, vi oplevede år efter år.
Vore udflugter gik til Ormholt og Millers skov, hvortil vi kørte i hestevogn og havde madkurv med, og når vi børn skulle bade, cyklede vi til Gjersholt sø.
Der var meget lyn og torden over byen dengang, og så skulle vi altid op i tøjet - selv midt om natten. Der stod et kæmpestort træ ved gavlen af kroen, det blev engang ødelagt af lynet.
Markedsdagene var også festlige med al deres gøgl, og en anden herlig forlystelse var biografforestillingerne på hotellet. Det var snedkermester Friismose, der stod for dem, og hans kone spillede på klaver til filmene. Der blev bl. a. spillet Fy og Bi og mange andre danske film.
Og sikken en dag, da brandsprøjten gjorde sit indtog med Thingbak og Friismose. Den dag glemmer jeg aldrig. Jeg husker også den store trafikale forbedring, da Østergade (Hjørringvej) blev brolagt, og vi fik gadenumre. Herefter var mejeriets adresse Østergade 19.

Vi lærte at spille klaver hos Sukker-Annas Herdis, og en ting jeg var særlig glad for, var syning hos frk. Dideriksen. Hendes far var isenkræmmer i huset i Vestergade over for byens ældste hus ved anlægget. Eleverne var små piger, og jeg selv var kun fem år dengang.
Min far fik bil i 1924, Smed Nielsen og far kørte til Sæby politikontor, hvor de fik kørekort, og så var det i orden. Samme år blev min yngste broder Oscar født. Han bor stadig i Østervrå (1997)

På mejeriet havde vi en kæmpehave med frugttræer, bærbuske og store træer, som mine brødre lavede hytter i. Vi havde et krocket spil mellem træerne som blev meget benyttet af byens børn, og de voksne havde et krocket spil på markedspladsen ved kroen, hvor de spillede.

I salen på kroen var der fugleskydning, og urmager Albrechtsen leverede sølvopsatser til præmier, som min far vandt en del af.

Hos bogtrykker Adelstorp hjalp jeg datteren Inga med at false aviser. Ligeledes hjalp jeg Inga Brogaard, som delte Vendsyssel Tidende ud.
Jeg husker tydeligt det første tog på Vodskov-banen. Vi var oppe ved Villa Vest, hvor vi så det. Det blev meget benyttet af realskolens elever, der kom fra Kirkholt, Hjallerup og helt ude fra Uggerhaldne, og med Hørby-banen kom der elever fra Thorshøj, Tårs og Ilbro. I 1924 var vi 65 elever og 5 lærere. På kommuneskolen gik de hver anden dag med tre lærere, frk. Rottbøll, lærer Hansen og lærer Nielsen.
I 1930 var vi otte, som fulgtes ad på cykel ud til konfirmandforberedelse hos provst Jensen i Torslev præstegård. Henry Smed og Inga Adelstorp var med på det hold. Vi blev konfirmeret i korte kjoler. Det var først i 1931, at det kom på mode med de lange kjoler. Der var dog kun en enkelt, der kom i lang kjole det år.
I Østervrå holdt damerne damefødselsdage, hvor de inviterede damer gav 2 kr. hver til en fællesgave, og jeg har endnu en lille krystalvase fra dengang. Den var mors fødselsdagsgave fra damerne et af årene, og det minde værner jeg meget om.
Da vi rejste fra Østervrå, mødte jeg ikke mine barndomskammerater før i 1988, hvor vi samledes hos mig til frokost, og siden har vi haft den glæde at opfriske minder hvert år, og der er rigtig mange at øse af.

FarMor
Prosper Christian ChristensenKatrine Jespersen

Ellen Christensen
08.08.1916
-
Prosper Christian Christensen
25.06.1889
-
Katrine Jespersen
1884
-

-
--
-Jens Jacob Jespersen
02.12.1848
-


Stine Hørby
1854
-

- - -

- - -


- - -

- - -

Jesper Jensen
15.04.1817 - -
Johanne Marie Jacobsen
15.05.1819 - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage09.07.2018