Jacob Dalager

DatoStedKilde
Født :1772--
Død :1805Grønland-

Alder : 33

Noter :
4. Dalager-drabet i 1805
• Klokkerhuk, Arveprinsens Ejland (D)

Omkring 1800 er det med hensyn til drab og mord i Grønland som med tyveritilfælde: der er ikke ret mange af dem. Til gengæld er de fleste af dem temmeligt udførligt beskrevet. Mange af drabene kunne egentlig henregnes under kategorien "sikkerhedsforanstaltninger". I nogle tilfælde drejede det sig om drab på såkaldte forheksede - og her tog man skrappe midler i brug til at fordrive den onde kraft.

Til sammenligning kan der blot henvises til hvorledes man i andre samfund i samtiden - også i det dansk-norske - uddrev onde ånder med alskens i ordets bogstaveligste forstand "slående argumenter". Behandlingen af sindssyge var ikke langt herfra i samtidens Europa.

Her handler det om Dalager-drabet i 1805. I dette celebre drab er der en blanding af eskimoisk overtro med kristent-moralske synspunkter. Det celebre gjorde sig gældende ved, at dette drab skete i en blandingsfamilie. Gamle købmand C.C. Dalager var efter knap 54 år i Grønland død i 1799. Hans enke Juliane, der var "virkelig grønlænderinde" som det hed, og deres sønner med deres familier levede videre ved Arveprinsens Ejland, Klokkerhuk. Den yngste søn Jacob var 33 år i 1805, da han i august havde klaget over feber, træthed, "sting i siden" og hovedpine. Han lagde sig syg, og han fik det værre. Finn Gad beskriver det videre forløb således:

"Den 11. august var han "aldeeles rasende". Han havde hallucinationer, hvor han bl.a. så en gammel mand, der sagde til ham at han skulle dø, at han var forhekset. Derfor skulle han lade sig skyde ihjel. Hvis han ikke gjorde det, ville han dræbe sin kone, mor, bror og alle andre, samt opæde sine egne børn. Tegnet på at han stod i begreb med at gøre dette, var at han åd sin egen tunge. Kateketen på stedet ... var bortrejst ... og da de andre lokale grønlændere hørte om "forhekselsen", og da der blev skudt omkring teltet, hvor Jacob Dalager lå syg, forlod osse de stedet af overtroisk frygt."

Nu havde Jacob Dalager forlangt at hans familiemedlemmer skulle spærre ham inde i et firetønders fad og spigre det godt til. Ja, ifølge missionæren skulle han have forlangt, at det skulle ske på hovedet, for at forhekselsen kunne blive "vendt om".

På vejen til tønden havde Jacob imidlertid revet sig løs og var vendt tilbage til teltet hvor han fik kramper. Bødkeren Søren Jespe, der netop var kommet den sommer og som var syg, havde hørt skyderiet omkring teltet. Jacobs bror Jens mente ikke at han alene kunne holde Jacob der var meget stærk. Derfor hentede han Søren Jespe, og de holdt sammen Jacob så fast som de kunne.

På det tidspunkt bed Jacob et stykke af sin tunge - formentlig i krampe. De andre der var tilstede, begyndte nu at blive bange for at forhekselsen ville få de bebudede konsekvenser. To af grønlænderinderne havde i mellemtiden hentet en bøsse og ladet den. Bøssen blev lagt på skødet af Søren Jespe, og Jacobs mor, Juliane, løb ud efter fængkrudt. Så holdt Jacob selv bøssepiben foran sit bryst, og bøssen gik af. Men han blev ikke dræbt ved dette første skud, Søren slap sit tag i ham og løb ned til vandet hvor han kastede op. Juliane ladede nu igen bøssen, og hun sagde selv at hun havde skudt den anden gang. Jacob havde selv rettet bøsseløbet mod hjertet og døde straks.

I sin fortolkning af Dalager-sagen anfører Grønlandshistorikeren Finn Gad bl.a. at forløbet viser adskillige situationer hvor der skete en sammenfiltring af den grønlandske tradition og den europæisk/danske kristendomspåvirkede kultur- og retsopfattelse. Han fandt det iøjnespringende at hele Dalagerfamilien lå under for den almindelige traditionelle overtro, men at især Juliane Dalager blandede den sammen med kristentroen på en ejendommelig måde. Juliane troede fx at Guds stemme talte gennem Jacobs mund. Og dernæst søgte man at besværge trolddommen med moderne midler da man skød bøssen af rundt om teltet, hvilket vist snarere var en europæisk skik end en eskimoisk.


FarMor
Christopher Carl DalagerJuliane Marie

Jacob Dalager
1772
1805
Christopher Carl Dalager
08.04.1726
01.01.1799
Juliane Marie
-
-
Jens Laursen Dalager
1672
-


Anne Hansdatter Goe
1680
1769
-
--
-

- - -

- - -

Hans Mikkelsen
- - -
Kirsten Nielsdatter
- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage09.07.2018